Tuesday, February 28, 2012

Khasiat Manjakani

Assalamualaikum,

Korang tahu apa itu buah manjakani?? Aku selalu jugakla baca kat support group dalam Facebook yang bercakap tentang kehebatan buah manjakani ni.. Orang kata bagus untuk ibu-ibu yang lepas bersalin..

Aku tak pernah tengok macamana rupa buah manjakani sehinggalah mak aku datang ke Sabah ni.. Satu plastik beg buah manjakani dia bawak hohoho.. Nenek aku yang suruh belikan..

Yang bulat-bulat tu lah buah manjakani..
Yang akar kayu tu aku tak tau nama apa.. Mak kata buat mandi..

Buah manjakani ni orang kata baaaanyak khasiatnya untuk orang perempuan.. Bleh buat cuci bahagian sulit dan bleh buat makan.. Bab makan tu macam tak sanggup sikit sebab orang kata buah ni pahit yang amat!! Lebih-lebih lagi yang pure dari buah ni la.. Kalo yang dah dijadikan dalam bentuk pil tu maybe dah kurang pahit.. So aku pun tengah dok terbayang ni, bleh ke aku telan buah ni nanti? Hohoho.. ngeri!

Ni sedikit info aku amik dari blog mysetbersalin.com tentang manjakani....


Kepada wanita yang telah berkahwin dan baru bersalin, orang orang tua selalu sediakan biji manjakani waktu dalam pantang. Kalau untuk di makan, buah ni akan di rebus dan akan di buang kulitnya. Isinya akan di gentel kecik-kecik dan di makan bersama nasi.
Kalau makan cam tu je, rasanya ramai yang akan bulat biji mata sebab pahit!. Caranya masukkan dalam nasi sedikit dan telan kalau nak selamat :0
Ada juga yang makan dengan cara di masukkan dalam buah pisang dan telan.Pun okay jugak sebab tak terkena tekak waktu menelan.
Buah manjakani juga elok di buat basuhan pencuci intim wanita. Kalau nak yang real, selepas di rebus cuci bahagian intim dengan air rebusan ( bila air tu dah suam la ye ).Elok untuk elakkan jangkitan kuman . Dalam masa yang sama merapatkan vagina wanita.
Begitu juga kalau buah ini di asah .. gesekkan dekat pasu dan ambil sedikit untuk di sapu di bahagian intim. Kata orang tua ia merapatkan semula vagina dan merupakan cara paling senang tanpa perlu beli krim atau losyen.

8 comments:

  1. masa lepas bersalin dulu saya ada guna buah manjakani ni dengan cara mengasah. saya xpakai pn ubat kuning yg hospital bagi tu sbb ubat kuning ni kotorkan sluar je, guna manjakani mmg cpat sgt baik..dalam tiga hari trus baik. slamat mencuba la ye..

    ReplyDelete
  2. fes time tgok buah manjakani ni..tp org kata mmg bagus pun.. :)

    ReplyDelete
  3. Ish sedangkan yg pil pn i xbape lalu telan,siap ttup idung stndby air sebotol bsr sblh..
    tapi bla kta nk kn sesuatu tue sempurna tpksala kta hdapi dgn rela kan..~
    nti bla amal da try gtau tau ase nya cmne..

    ReplyDelete
  4. mmg bgus makan manjakani,kalau time pantang darah cpt kering..and perlu jaga2 jugak..kalau biasa amalkan..ctp menopous..=)

    ReplyDelete
  5. anonymous
    yeke.. mmg mujarab lah manjakani ni.. insyaallah saya akan cuba. benda dah ada kan :)

    ika
    saya pun 1st time tgk ni ehehe

    loveaqsha
    erkk yang pil pun still rasa pahit ke.. adeila yg betul2 ni tah cane rasanya eh.. tunggu saya try dlu :D

    yun
    uhukk leh cepatkan menopaus lak ke.. takmoo nak anak ramai lagi! hehhe

    ReplyDelete
  6. utk ciknaa mmg mujarab..
    pil pn makan, yg ori pn guna jugak.
    alhamdulillah mmg sgt elok utk org ppuan..utk keputihan pn elok. & paling syok terasa spt anak dara yu! :P

    ReplyDelete
  7. kami ada jual buah manjakani dari arab

    siapa yang berminat sila sms or call kami

    pn fatimah
    0132737078

    stoknya terhad
    harga berpatutan

    ReplyDelete
  8. Hi. Salam. Saya ada jual homemade produk manjakani. 100% buah manjakani tanpa campuran apa2 bahan pon. ASLI DAN TULEN ok.. ^_^
    1) Pure Ground ManjaQani Kapsul
    2) Pure Ground ManjaQani Serbuk
    Boleh lawati www.facebook.com/manjaqani
    ATAU sms/wa 0199969221 Pn. Madah
    ATAU Instagram @ladywada #manjaqani

    Ada menawarkan pakej harga terbaik utk anda tau.. Dapatkan sekarang!!

    Kelebihan Pure Ground ManjaQani:
    ○ 100% kisaran halus buah Manjakani tanpa campuran
    ● Tiada bahan kimia & pengawet
    ○ Tiada rasa pahit
    ● Mudah, tak perlu merebus/stim
    ○ Lebih kosentrasi
    ● Lebih berkesan berbanding air rebusan
    ○ Produk bumiputera dijamin halal
    ● Proses yang bersih
    ○ Selamat utk ibu menyusu (disarankan untuk bayi yang sihat, tiada jaundis & telah tanggal tali pusat)

    KHASIAT PURE GROUND MANJAQANI:
    □ Merawat keputihan & bau
    ■ Melancarkan haid & nifas
    □ Memulihkan luka dalam & luar bersalin
    ■ Wanita berpantang bersalin normal, pembedahan & keguguran
    □ Membuang lebihan haid & nifas
    ■ Mengetatkan tisu otot 'MisVee'
    □ Awet muda
    ■ Merawat jerawat & kulit muka
    □ Menganjalkan kulit, punggung & payudara
    ■ Merawat masalah sakit & sengal badan
    □ Membantu merawat gout, buasir, jangkitan saluran kencing & masalah menahan kencing (urinary tract)
    ■ Mencegah diabetes, gout, buasir, kanser payudara & serviks
    □ Merawat masalah bau badan & mulut
    ■ Merawat ulser
    □ Mengembalikan keintiman hubungan suami & isteri

    ReplyDelete