Tuesday, August 8, 2017

Kisah Kelahiran Saif Shaamil

Assalamualaikum..

Lama dah tangguh2 nk cerita pasal kronologi kelahiran Shaamil. Jomla harini aku cerita ringkas2 ek..

Due date aku 19 Mei 2017. Aku bajet baby akan keluar seminggu sebelum due. Sebab tengok pada minggu kelahiran abg & kakak. Shaheem 39w3d. Shafina 38w6d...

Lagipun aku ada GDM so takleh lebih dari due date. Klu sampai due date tak bersalin lagi makanya kena induce lah. Aku tak nakkkk sangat kena induce . Yela, macam2 cerita aku dengar pasal induce ni. Sakit sangat2 katanya huhu..

16 Mei aku pegi checkup di KK Wakaf Che Yeh. Doc bagi surat. Katanya kalau by 18hb tak bersalin lagi, kena pegi hospital untuk IOL (induction of labor). Dann memang aku terpaksa pegi serah diri on 18 tu. Baby takmo keluar jugak huhu. Actually aku dah ada rasa perut mengeras tu. Seminggu lebih jugak dah rasa tapi tak regular.

Khamis, 18 Mei 2017

Aku ke HUSM, serah diri. Mula2 pergi kat labor room tu pasang CTG ape sume. Heartbeat semua ok. Contraction ada tapi irregular. Jalan pulak baru bukak 1cm. Doktor scan baby katanya berat around 3.2kg. So doktor suruh aku masuk wad dulu. Aku ingat dia nak terus induce la tapi rupanya tak. Memandangkan esok dan lusanya (Jumaat & Sabtu) weekend di Kelantan, doktor tak nak buat IOL. Sebab dia cakap kalau weekend ni tak ramai doktor. Ada yg on call je. In case ada masalah apa2 susahla sikit. So doktor kata dalam masa 2 hari weekend tu dorang akan cuba buka jalan manually. Caranya ialah buat stretch and sweep. Alah yg masuk jari dlm kita punya tu pastu dia godek2 tu huhuhu..

Stretch refers to the process of stretching the cervix so it opens a little and sweep refers to separating the membranes from where they adhere around the cervix in the lower portion of the uterus. The cervix needs to be soft and slightly open already so that a finger can be inserted.

Hari Khamis tu aku rest je dalam wad. Tak buat apa-apa. Bosan yg amat plus rindukan anak2 huhu..

Jumaat, 19 Mei 2017

Pagi Jumaat aku kena buat stretch and sweep tu. Perghhhh sakit oiii huhu. Yg buat doc perempuan. Kecikk je tuannya tapiiiii haha. Sabar jele huhu. Dh lps buat benda tu barula ada keluar tanda coklat coklat. Jln buka 2cm. Doc suruh aku jalan banyak2. Nak jalan mana jela kalau dah duduk dalam wad je kan?

Contraction masa tu ada tapi tak kuat. Masih under control. Aku boleh solat berdiri macam biasa. Masa Shafina dulu sakit sampai terpaksa solat duduk. Tapi yang ni tak. Macam main2 je sakitnya. Stress tau huhu. Aku masa tu memang kalau boleh nak beranak cepat2. Tension tengok orang lain masuk sekejap dah beranak. Urghhh. Bosan tau bosan πŸ˜…πŸ˜…

Sabtu, 20 Mei 2017

Hari ketiga dlm wad. Contraction dah regular. Start 10 minit sekali. Tapi check jalan masih 2cm huhu. Stress mak. Slps check jalan doc ada jugak godek2. Senak jah ooii. Ku tahan je sambil lap air mata πŸ˜‚

Masa tu kalau boleh nak mintak doc induce jelah. Tapi tak boleh. Dorang nak try manual jugak. Ada juga baiknya kan. Tapi tu lah.. bila jalan slow gileee nak bukak aku jadi stress. Hmmm hmmm..

Aktiviti aku dalam wad tu berjalan jela dari belakang ke depan, dari depan ke belakang. Pastu sembang dengan orang katil sebelah, katil depan, katil depan2 lagi. Haha habis orang aku ajak menyembang. Bosan tu takleh nak cerita.

Malam tu contraction dah kuat sikit dah. Tapi masih bearable. Aku jalan jalan jalan. Nak tido tak berapa lena. Pukul 12tgh mlm doktor panggil aku check jln sebab dia nampak aku macam restless sangat dah. Check2 3cm. Baruuuuu. Serviks pun tebal lagi katanya. So tunggu lagi dalam wad. Aku tak paham kenapa lambat benar jalan nak buka. Contraction pun tak sakit sangat walaupun dah kerap..

Ahad, 21 Mei 2017

The day.

Pagi pagi lagi doktor dah datang round ward. Aku masuk dalam bilik pemeriksaan. Masa tu aku berharap sangat jalan dah buka besar. Tapi harapan jela 😒 Doktor check still 3cm macam semalam. Whyyy whyyy.. Then doc kata takpe, sy bukakan jalan bg 4cm eh. Haa digodek2nya lagi. Dah 4cm katanya, boleh masuk labour room! Wahhhh macam tak percaya pulak haha.. Doktor cakap boleh bersalin dh ni. Kesian sy tgk awak lama sgt dh dlm wad. Cessss hahaha

Around 9.30am aku masuk LR. Dari wad aku berjalan je sebab contraction tak kuat sgt.

Yg geramnya kan.. masuk LR, doc check jalan, "hmmm baru 3cm ni. Bukan 4cm." Wuttaaaaaaaa.. Geram tau gerammm 😬😬😬

Doc kata takpe, dia akan pecahkan air ketuban utk cepatkan lagi bukaan jalan. Lepas dah pecah tu fuhh sakit takleh nak cakap. Pastu aku terdengar pulak doktor dengan misi duk berselisih pendapat. Alkisahnya air ketuban aku tu dah bercampur meconium. Baby dah berak dalam perut! Doktor kata moderate. Misi kata light. Haa mana satu 😰😰😰 Aku dah nervous dah masa tu.

Kes ni saama mcm aku nak lahirkan Shaheem dulu. Sama mcm Shaheem, Shaamil ni pun doc monitor heartbeat dia. Alhamdulillah normal je heartbeat dia so doktor tak kalut nak operate. Dalam hati aku still ada rasa risau. Siap pesan kat husb kalau doc kata nak kena operate, operate jela. Yg penting baby selamat. Disebabkan baby dah berak dlm perut, doktor masukkan air (drip kat tangan) dan pasang wayar oksigen dalam hidung aku.

Contraction masa tu dah kuat. 5 minit sekali. Aku rasa nk beranakkan Shaamil ni lah yg paaaaling sakit. Serius sakit. Aku rasa macam nak jerit jerit je. Tapi iman masih ada πŸ˜… Jerit dalam hati jelahh. Rasa mcm nak gelepar dodey dodey atas katil tu hahaha. Serius tak tahan. Aku sampai cakap dgn husb, syg mesti ada byk dosa dgn abg kn 😒😒😒😒

Nurse suruh sedut gas entonox tu tapi aku tak reti. Bila sedut je rasa nak muntah. Terus aku buang tepi topeng gas tu. Bukan menenangkan lagi sakit ada la πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… Sebab terlampau sakit aku mintak nurse inject pethidine. Nurse kata boleh tapi sebelum tu dia nak check jalan. Check2 dah 5cm. Takleh inject dah katanya sebab jln dh buka besar. Takut nanti bila dah fully dilate aku lalok takleh nak teran. So terpaksala aku tahan sendiri huhu. Seksa weyy.

Eh pjg sangat cerita pasal sakit haha. Kita cut short jela ek. Dalam pukul 11.30pg aku cakap aku nak teran sebab tak tahan sgt dah. Nurse kata jalan x buka penuh lagi. Tapi dia suruh aku try teran. Aku try memang tak keluar. Few minutes lepas tu rasa lagi. Nurse check jalan dah fully dilate 10cm. Dia suruh aku teran bila sakit. Aku teran 2 kali woooooshhhh keluarlah dak Shaamil. Nurse pun tak sempat sambut. Menggelongsor atas katil hahaha.. Alhamdulillah Alhamdulillah. Aku memang teran sehabis daya sebab tak sabar nak hilangkan rasa sakit. Lega weh bila baby dah keluar πŸ˜₯πŸ˜₯

Mula2 aku tengok Shaamil yg aku nampak ialah rambut dia yg lebat hehe.. Nurse letakkan dia atas dada aku. Takde darah pun di badan cuma ada kuning2 mungkin meconium dia. Dan alhamdulillah kalini aku takde luka dan x kena jahit.

Sebenarnya.. azab aku atas katil di labour room tu belum berakhir. Jengjengjengggg.. Uri aku lekat. Ya, URI AKU LEKAT. Dekat setengah jam nurse cuba tarik tapi tak keluar. Lps setengah jam dia panggil doktor masuk. Mula2 HO je yg try buat. Dia korek. Katanya dah tak jauh tapi dia tak berani nak buat. Tak lama pastu MO pulak datang. Doc perempuan. Lembut je orangnya. Cakap pun lemah lembut. Rasa tenang tengok muka dia walhal suasana masa tu tense sangat. Uri lekat bukan benda biasa. Boleh bawa maut kalau terlalu lama tak dikeluarkan. Nauzubillahminzalik. Aku memang takut sangat masa tu. Ingat mati je.

Doc suruh aku sedut gas. Dia nk korek. Akan rasa sakit sikit katanya. Aku kan bergaduh dgn topeng gas tu πŸ˜… so aku tahan sendiri je. Allah, sakit tak boleh nak cerita. Dia korek hidup2 dgn tangan dia, sampai ke dalam perut aku. Aku memang boleh rasa dia dok kais2 kt tepi dinding perut. Sakit 😭😭😭 Lebih kurang sejam dia korek. At last keluar. Uri tu dah nak hancur dah. Dia kata kalau tak keluar juga aku kena masuk OT. Allahu.. mujurlah doc boleh keluarkan manually walaupun amat menyakitkan. Dah keluar tu dia scan utk make sure takde sisa2 yg tertinggal. Alhamdulillah all clear.

Aku tanya doktor kenapa uri aku boleh lekat. Doktor pun tak tahu. Doktor just ingatkan aku utk jarakkan kehamilan dan kalau pregnant nanti kena bagitau uri aku pernah lekat. Katanya tak mustahil in next pregnancy benda ni boleh jadi lagi 😒

Takut. Trauma. Tapi husb request nak sorang lagi anak. Acaner?? πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Gitulah kisahnya aku lahirkan Saif Shaamil pada Ahad 21 Mei 2017 jam 11.45pg. Tough one. But alhamdulillah Allah beri aku kekuatan utk melalui semuanya.

Alhamdulillah ❤


Ni masa baru lahir


Latest pic. 2 months plus

posted from Bloggeroid

5 comments:

  1. seram plak baca..yg x tahan husband request nak baby lg..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah khai. Dia nk baby lg. Yg ni pun baru lahir dh bgtau nk sorg lg. Sabar jela haha

      Delete
  2. Uiiii.. sakit kan bile kne godek2 bukakkan jalan.. ku kne mse dayyin.. hrpnye bby kali ni lelaju buka jalan sendri. Seriau oii byk kali godek bwh tu...

    ReplyDelete
  3. tahniah amal...dah habis pantang pun kan?comelnya saif...dan cerita pasal uri terlekat tu serius scary...semoga tak berlaku lagi di pregnancy akan dtg

    ReplyDelete
  4. aduh ngeri nye kena godek2 bukak jalan tu...ore dulu masa bsalin kt zahraa..kena gitu huhu..doc jate n india lagi hk buat..gaseyyy gilo....seramm...

    ReplyDelete