Thursday, January 12, 2012

Kira Pergerakan Bayi

Assalamualaikum,



Semalam misi dah suruh aku start kira pergerakan baby dalam perut. Start pukul 9 pagi sampai 9 malam. Kena kira cukup 10 kali pergerakan. Kalaula dalam masa 12 jam tu baby gerak tak sampai 10 kali, then kemungkinan besar ada masalah dan kena pegi hospital cepat-cepat..

Apa yang misi explain kat aku semalam, kalo baby gerak sekali dan banyak banyak kali dalam beberapa saat tu maknanya sekali pergerakan. Then selang tak lama pastu gerak lagi maknanya dua pergerakan. Aku tak tanyala pulak dia selang tak lama tu berapa lama sebenarnye. Now aku dah konfius....

Start pukul 9 pagi tadi aku kira.. Dalam pukul 10 aku rasa dah cukup 10 kali gerakan. Cara aku kira macam nurse cakap tula. Selang masa pulak bila aku rasa dah lebih dua atau tiga minit lepas pergerakan pertama tadi tu.. Tapi rasa macam salah je cara aku kira ni..Huu..

Aku ada tanya kat support group di Facebook, ada yang kata dah betul dah cara aku tu, ada pulak kata tunggu setengah jam.. So mana satu betul ni?

Macamana korang kira pergerakan baby? Share with me pleaseeeeeeee....

9 comments:

  1. kira gerakan baby nurse ajar..bila dia bergerak itu tanda nya sekali dia mengeliat...then lepas tu masih lagi dianggap 1 kali sebab dia berpusing..tp jangan risau biasa baby gerak kuat dan kerap..lebih 10 kali...akak pun dah tak terkira..kira secara rawak je la...dah main agak je

    ReplyDelete
  2. Ish xsbr lak nk tgu turn kira pergerakan bby nti~
    nak tlg pn xthu sb xsmp ms tue ag..*___*

    ReplyDelete
  3. ida pn kire scara rawak...dah ckp 10 kali ida lebihkan 2,3 kali gerakan baru ida amek ms tamat die..hehehehe....kekadang terlupa nak kire...

    ReplyDelete
  4. xtau kira, blm smpai mase nye lg.. hehe

    ReplyDelete
  5. belasah je amal. janji kita tahu dia memang gerak sepanjang hari..

    baby ade waktu sendiri..ade yg aktif pagi..ade yg jenis aktif lepas kita makan dan sbgainya..

    kalau baby kurang sgt gerak tu kene concernlah..

    ReplyDelete
  6. Aah la, tak faham sgt cara nak kira baby gerak ni.. Main agak je.. Hihi.

    ReplyDelete
  7. su pun main agak je.nurse kata kalau sebelum kul 1 dah cukup 10 gerakan tak berapa betul..su berapaa kali kena tegur sebab salah kira..hihi

    ReplyDelete
  8. ntah la...
    kita tak ada baby nak bgerak lagi dlm perut.coming soon kot...hahahahaha..
    tapi, dr pe yang ieja belajar time praktikal nursing dulu, sbnarnya bnda ni boleh agak je...tp ibu kena alert jugk la..slalunya baby akan bgerak lbh dr 10kali dlm masa 12 jam tu..tp kalo dlm msa lbh dr 2 @ 3 jam tnpa pgerakn, ibu kna ambik tndkn slnjutnya.ibu juga kna slalu bg rgsangan pada bayi ;)

    ReplyDelete
  9. mimy hamid
    ermm tu la.. lebih takpe kan ehehe.. saya bukan ape, tkt salah tanda, kena marah ngan misi wuwuwuu

    loveaqsha
    hehe takpe2.. besenye dah masuk 8 bulan nurse akan suruh kira

    norida ramli
    hehe saya pun buat camtu jugak. tunggu lamaaa dulu baru tanda masa tamat.

    liyana
    takpe, amik ilmu dulu. kang senang nak kira hihih

    sisanizu
    huu belasah je eh kak.. tu la, baby ni ada time jugak gerak. ikut mood dia hehe..

    nurul aziz
    pening kan?? hehe tapi takpela, yg penting kita tahu baby gerak dgn baik

    puan sue
    hoh yeke.. kalo camtu masa tamat kena selalu lebih kul 1 la ehehe.. adoi saya pun tkt kena marah ngn misi ni

    nor suhaiza
    hohohoho macam dah ada good news je pengantin baru ni hihihi.. hmmm ok2, kesimpulannya kita kena peka dengan pergerakan baby la kan :)

    ReplyDelete