Wednesday, November 30, 2016

Buka Buku Mengandung

Assalamualaikum

Kalau di Sabah ni buku rekod mengandung tu warna putih. Kalau Semenanjung warna merah/pink kan. Shaheem punya je warna pink sebab aku daftar kat Putrajaya. Shafina dan adiknya ni warna putih sebab daftar di Sabah.

Macam ni rupa buku tu..

Seperti previous pregnancy, aku daftar kehamilan ni di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (KKIA) Tuaran. Aku suka pegi KKIA ni sebab nurse nya baik baik belaka. Walaupun orang setiap hari ramai, nurse ni tak pernah lagila aku jumpa yang masam masam muka. Semua jenis peramah, suka bercerita, selalu tersenyum. Kita sebagai patient pun rasa seronokla 😊

Ok ok kembali kepada tajuk hehe..Nak buka buku mengandung di KKIA Tuaran ni mula2 kita kena pegi klinik dan buat appointment dulu. Nanti nurse akan bagi tarikh untuk kita datang kemudian. Dia juga akan bagi senarai dokumen yang perlu ada untuk daftar kehamilan tu. Haa ni yang lain daripada yang lain sikit. Beza Semenanjung dan Sabah.

Ni lah dokumen yg diperlukan. Sangat detail kan? Tak cukup 1 salinan takleh bukak buku tau.

Kalau kat Semenanjung takde mintak macam ni kan? Ikut pengalaman aku masa bukak buku Shaheem tahun 2011 dulu laa hehe. Sekarang not sure. Tapi ingat lagi tahun 2014 pregnant Shafina, aku transfer dari klinik Tuaran ke klinik Wakaf Che Yeh, nurse Wakaf Che Yeh pun terkejut ada dokumen2 ni terselit dalam buku.

Aku ada tanya nurse kat sini kenapaa perlu ada salinan semua ni. Katanya sebab kat sini ramai orang luar atau warga asing. Bukan warganegara Malaysia. So dorang kena record betul2.. Gitulah menurut yang diberitahu. Wallahualam lah kalau ada sebab lain.

Aku bukak buku untuk 3rd pregnancy ni masa kandungan umur 9w. Awal sebab masa tu husb tak outstation ke mana. So sementara dia ada kena cepat2 uruskan semua benda. Tak kuasa mak nak handle sorang2 time dia takde huhu..

Masa 1st checkup tu tetiba pulak dalam urine ada darah. Kalau tengok dengan mata kasar tak nampak pun darah tu. 2 kali buat 2 kali ada darah. Nanti aku cerita lain pasal ni ek..



Berat permulaan ialah 72.3kg. Kuikuikui.. berat nak mammmm. Tu pun mujurla aku dah diet sikit sebelum tahu pregnant tu. Sebelum diet berat aku 76kg πŸ˜‚ Haih tak taula dah sampai hujung pregnancy nanti berapa berat aku. Jangan cecah 90kg udahleeee...

Hb pun awal2 ok. 12.9. Excellent. Tapi sebulan lepas tu merudum rendah haha.. Nanti cite dalam post lain..

Tu je nak cerita, cara untuk buka buku mengandung di Sabah 😊

posted from Bloggeroid

Tuesday, November 29, 2016

SS No 3 is Coming Soon!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, tahun depan insyaallah, akan ada SS no 3 in our family ☺ Aku dah 15w pregnant sekarang. Alhamdulillah.

Me and husb memang plan nak ada baby pun. Alhamdulillah kalini tak lama kami ttc. Berkat doa dan usaha serta rezeki Allah nak bagi kan. Syukur.

Aku last period on 12 Aug. The next month patutnya 12 Sept periodla tapi period tak muncul2. Aku dah agak dah aku pregnant sebab period aku memang regular. Kalau lambat sikit tu memang pregnant lah tu. Confident hehe

18 September aku buat UPT test tu kat rumah. Awal2 pagi sebelum solat subuh dah test. Excited yang amat 😁

Alhamdulillah. Clear double line nya..

Ni scan masa 12w

Single je. Ingat kembar. Hahaha berangan nak anak kembar..

Due date kalau ikut LMP insyaallah 19 Mei 2017.

Alahan.. aku ni kira lucky sebab dari 1st pregnancy aku takde alahan yang berat sangat. Tapi kalini macam lain sikit. Ada jugakla muntah muntah huhu. Pastu aku selalu sakit kepala, pening. Satu lagi selalu semput. Tercungap2 kadang2.. Faktor usia kot ni ek huhu..

Time gagah memang aku ligat ke sana sini. Macam tak pregnant pun ya. Siap boleh dukung Shafina naik turun tangga pegi hantar amik abang dia sekolah. Time tak larat haaaa.. memang terbaringla aku. Rumah pun macam tongkang pecah.

Sekarang dah masuk 2nd trimester dah kurangla sikit rasa pening dan loya tu.. Semoga smooth jela pregnancy kalini kan. Insyaallah. Doakan aku ye kawan2 😊

posted from Bloggeroid